06 de juny 2008

Deu jocs que no s'assemblen a res

S'acaben d'afegir tres nous llibres a la col·lecció de llibres sobre jocs de RBA que dirigeix l'Oriol Comas. I un d'aquests tres és ni més ni menys que el magnífic Abbott's New Card Games de Robert Abbott, traduït pel Marià i per mi mateix i que ha sortit publicat amb el nom de Diez juegos que no se parecen a nada.

Aquest llibre és un autèntic clàssic del món dels jocs. Actualment l'edició anglesa (1968) està esgotada i és gairebé introbable, i el mateix passa amb l'única traducció que se n'havia fet fins ara, l'alemanya (1983). A l'edició original anglesa hi havia vuit magnífics jocs de cartes de l'Abbott i l'extraordinària variant dels escacs coneguda com a Última; a la nova edició, a més, l'Oriol ha aconseguit que l'Abbott permetés afegir el seu darrer joc, la bogeria anomenada Confusión, que fos la darrera versió del Leopardo la que es publiqués, acabada de sortir del forn, i que a l'Eleusis s'incorporés la nova variant Eleusis Exprés.

Quan l'Oriol em va encarregar la traducció del llibre, de tots els jocs que s'hi presenten, només coneixia l'extraordinari joc de cartes d'inducció Eleusis, potser el millor joc que m'ha fet descobrir l'Oriol des que el conec. Així, de l'Eleusis ja coneixia les seves virtuts, però no m'esperava que la resta de jocs fos tan magnífica. Mentre traduïa, cada dos per tres m'anava aturant per pensar «Collons! Aquest joc és brutal, ha de funcionar de conya».

L'increïble ambient que es desprèn del Babel, el joc sempre canviant que s'obté del Variedad, del Metamorfosis o del Intercambio, el «puteig» que et pots trobar amb el Leopardo o l'anàlisi espacial que cal per al Construcción són algunes de les coses que us podreu trobar al llibre. I per acabar de reblar el clau, dos jocs que no són de cartes: la variant «abbottiana» dels escacs, l'Última, en què cada fitxa mou i captura de forma diferent en una mena de resum de tots els jocs abstractes de moviment i captura, i el Confusión, un veritable espremedor de cervells en què el moviment de les teves peces només el sap el teu contrincant.

Bé, només em cal dir que llegiu el llibre, que en gaudiu i que el jugueu! Ah! i no oblideu llegir el petit pròleg personal de l'Oriol Comas.

16 comentaris:

Cavaller Turmeric ha dit...

Caram, nois! Com sou! Encara em fareu jugar a aquestes coses. Vinga va, prometo llegir-me el llibre (i l'edició en català?). Però us recordo que a Granollers ja vaig assolir el màxim d'eurogames que una persona pot jugar en un lustre: em van fer jugar a l'Agricola, al Carcassone, a un de construcció de ponts a Indonèsia, al Pandemics i a un de construir naus espacials. Parlant d'això, us deixo que m'he d'acabar de llegir la meva darrera adquisició, el flamant Lords of the High Frontier, del brutal Phil Eklund i la seva marca Puta Madre Games.

Salut!
Cavaller Turmeric

Ruminahui ha dit...

Va, va, que sempre estàs igual, tu, queixant-te dels eurogames... però no pares de jugar-hi!

aristocrataiobrer ha dit...

així, s'hi poden jugar amb un joc o dos de cartes? Això està molt bé, perquè cada joc té les seves pessetes, els seus cubs, i és antieconòmic (en el sentit que vas omplint i omplint els calaixos)

Ruminahui ha dit...

aristocrataiobrer: sí, els vuit jocs de cartes es poden jugar amb una o dues baralles franceses (en el cas del Babel i de l'Eleusis, si sou molts, en caldrien més) i, en alguns casos, alguna fitxa o indicador qualsevol (un peó dels escacs, una fitxa de les dames). Vaja, que no cal comprar res de res.

En el cas de l'Última cal el tauler i les peces dels escacs (totes), que s'utilitzen de forma peculiar.

Finalment, el Confusión és un pèl problemàtic perquè cal fer-se les fitxes un mateix. Cada fitxa mou de forma diferent, el moviment de cada una només el sap el teu contrincant i l'has de descobrir pel mecanisme de prova i error. En aquest ús del raonament inductiu recorda una mica l'Eleusis, però és un joc molt diferent.

Zavodovski ha dit...

Aristocrataiobrer, la major part dels jocs els podràs jugar amb una o dues baralles.

Altres, però, són jocs de tauler. Et caldrà un tauler d'escacs i una mica d'imaginació per construir-te les fitxes (res d'un altre món).

Per cert, curiós que l'autor surti en una foto a la BGG en què es confon l'Ultima amb el Confusion... qui la va penjar si que estava una mica confús... :-)

Zavodovski ha dit...

Què més voleu? Els dos traductors comentant el llibre alhora... connexió simultània, genial!!

Ruminahui ha dit...

Caram, hem publicat alhora! això és un servei d'atenció al client com déu mana... haurem de demanar comissió als de RBA...

Ruminahui ha dit...

Jordi (vull dir, Cavaller Turmeric), aquests jocs no es poden classificar com a eurogames, són simplement jocs de cartes, que poc tenen a veure amb els mecanismes habituals dels euros.

Per a un físic com tu (i com jo) l'Eleusis és una autèntica meravella. El raonament inductiu i el mètode científic abstrets i convertits en joc: plantejar teories, comprovar si encaixen amb els fets experimentals i tirar-les a la brossa o afinar-les fins trobar la resposta. Tant se val si la pregunta és sobre les cartes que hi ha a la taula com si és sobre la naturalesa. El mètode científic és el que compta.

Vaja, veig que un dia hauré de fer un article específic al bloc dins de la secció "Jocs i ciència".

Zavodovski ha dit...

Ara que ho dius, Rumiñahui, penso que un dia podríem organitzar una partida a l'Eleusis amb quatre o cinc arreplegats, d'ací i d'allà...

aristocrataiobrer ha dit...

ja buscaré el llibre, però em passa que -com avui mateix- quan entro a una llibreria sempre em quedo plantat a literatura, mai no recordo que hi ha altres seccions

fa uns mesos vas parlar d'un altre llibre que també vaig pensar que ha d'estar bé

Ruminahui ha dit...

aristocrataiobrer: suposo que et refereixes al 19 juegos con papel y lápiz, també de la mateixa col·lecció. Efectivament, és un altre gran llibre!

Oriol Comas i Coma ha dit...

He llegit que hi ha una timba d'Eleusis? M'hi apunto.

Enhorabona als traductors, que han fet una bona feina.

Oriol Comas i Coma

aristocrataiobrer ha dit...

sí, ruminahui, és aquest llibre, ja el vaig buscar en els comentaris anteriors

si algun dia us faltés algú per alguna partida, em podeu deixar un missatge al bloc, passat St. Joan començo l'horari d'estiu (per cert, sou barcelonins?)

Cavaller Turmeric ha dit...

Vinga, home, Rumiñahui, deixa'm maleir una miqueta els euros, coi!
I d'acord, els jocs de cartes, l'Eleusis no és euro. I també m'apunto a la partida que acabes de muntar; així debutaré :-)
Per cert, com a físic que ets, et tinc preparat un monogràfic (un altre!) sobre jocs de l'espai en què la física hi té a veure (moviments vectorials, camps gravitatoris, etc.) Res d'euros, és clar. Com que hem de ser tu i jo, potser podríem aprofitar l'apartament d'Essen si finalment no s'hi apunta ningú més ;-)

Zavodovski ha dit...

Aclariments:

La partida a l'Eleusis l'he proposada jo i penso portar-la endavant. Compto amb vosaltres. Tenint en compte que tots som "novatos", el Sr. Comas ens fotrà un pallissa d'escàndol, encara que només jugui a mig gas.

La sessió de jocs de l'espai la deixem pels físics afortunats que podran viatjar a Essen. Això sí, feu-me el favor de pixar-vos al passadís de l'avió, dedicat al "presi" fatxa d'AirBerlin.

Aristocrataiobrer, jo sóc exbarceloní reciclat a penedesenc, però faré el que sigui per no perdre'm una bona timba de jocs. Compteu-hi!!

Salut!

Ruminahui ha dit...

Cavaller Turmeric: espero que, efectivament, a Essen, amb una bona cervesa al costat, em facis un tastet de tots aquests jocs. Cal que em repassi els apunts de relativitat general?