27 de juny 2008

Posi'm un 3 de 9, si us plau

Doncs sí, ja el tenim aquí. Ja ha sortit el Castellers d'en Reiner Knizia i editat per Devir.


Visualment el joc és impecable: uns castellers de fusta força grans als quals hem d'enganxar els adhesius corresponents de les quatre colles, com si fossin els jocs de blocs de Columbia Games ;-), 12 rajoles de plaça per aixecar el castell i una bossa de roba per desar els castellers.


Com era d'esperar d'en Knizia, es tracta d'un joc abstracte, on el tema casteller no és més que l'excusa. És a dir, que ningú no esperi una reproducció exacta de la construcció de castells ni vulgui fer aquell 4 de 9 que tant li agrada. És un joc de 2 a 4 jugadors que no hauria de durar més de tres quarts d'hora.

El mecanisme del joc és senzill. Tots els jugadors van agafant castellers a cegues de la bossa i els afegeixen a la seva colla o colles i, amb els castellers de les seves colles han d'anar aixecant castells. Al seu torn, el jugador pot realitzar dues accions d'entre tres possibles:
  • Afegir un casteller a la colla: es treu a cegues de la bossa i s'afegeix a la colla, davant del jugador.
  • Aixecar un castell: s'agafa un casteller de la colla que es té al davant i s'afegeix a un castell dels propis ja començats. Tots els castellers d'un mateix castell han de ser del mateix color i els castellers de pisos superiors han de ser de valor superior als dels pisos inferiors. Una vegada començat un nou pis no es pot seguir ampliant cap dels inferiors.
  • Intercanviar castellers: el jugador dóna a un contrincant un o més castellers, a canvi, n'agafa un de l'altre, però sempre amb un valor inferior a la suma dels que li ha donat.
La partida acaba quan algun dels jugadors ha arribat a un mínim de castells amb un mínim de castellers (depèn del nombre de jugadors). Llavors es compten els punts dels castells vàlids aixecats: un castell és vàlid si té, com a mínim, dos nivells complets i quatre castellers. En aquest cas, cada casteller dóna un punt i els castellers amb fons blau en donen dos. Cada base (plaça) usada resta un punt.

Ja veieu que les regles són simples i el joc sembla prou ràpid. Cal valorar bé si iniciar un nou castell o seguir amb els que ja tens; quan començar un nou pis d'un castell; si el farem d'un, dos, tres o més castellers per pis, sempre tenint en compte que els castellers de pisos superiors han de tenir valor més gran que els desl inferiors; etc.

Atenció: aquest castell és invàlid! Per què?

7 comentaris:

Martí Cabré ha dit...

Home, no sembla el Carcassona però almenys ens podem projectar una mica més cap al món.

No m'ha quedat clar si cada castell ha d'anar a una nova plaça i com va el color de la samarreta: ha de ser únic per tot el castell o va per columnes?

Ruminahui ha dit...

Martí, cada castell ha d'anar a una nova plaça i les regles per construir-lo són: 1) tots els castellers han de ser del mateix color de camisa (el fons només té efectes per al recompte de punts); 2) una vegada iniciat un pis superior els inferiors queden tancats, no s'hi poden afegir més castellers; 3) el casteller que va a sobre d'un altre ha de ser forçosament de valor superior.

No sé com es vendrà fora de Caalunya. Només per la senyera que hi ha a la portada, al país veí hi haurà gent que de seguida arrufarà el nas. D'altra banda, a la BGG hi ha un parell de canadencs que s'hi han interessat i entre els eurogamers el nom de Knizia és un element a tenir en compte. Tot depèn de la distribució que en faci Devir per aquests mons...

Cavaller Turmeric ha dit...

Per cert, una pregunta tonta. Devir ha pensat en la publicació de les regles en català?

Martí Cabré ha dit...

Bé, bé, doncs sembla que promet.

Ruminahui ha dit...

Cavaller Turmeric: Sí, les regles estan en català, anglès, castellà i portuguès.

Ruminahui ha dit...

Un detall que m'havia passat per alt, però: al revers de la caixa, l'adreça de Devir és [sic] Rambla de Cataluña, Pral. 2º. Deixant de banda que a la Rambla de Catalunya de principals 2a n'hi ha molts (on és el número de carrer?) el que em toca els collons és que algú no sigui capaç ni de respectar el nomenclàtor oficial de Barcelona.

Cada vegada que ho veig em fa mal als ulls. Sort que no estan a Francesc Macià, que haurien posat Calvo Sotelo, no?

Zavodovski ha dit...

Ruminahui, motiu de més per abstenir-se de comprar-los cap joc. O és que potser aquests també van signant manifestos en defensa de la suposada llengüa comuna?