02 de maig 2012

Vil·la Urània

Seguim amb tema astronòmic, però aquesta vegada per un episodi lamentable, si es confirma. Llegeixo al bloc Altres Barcelones que l'Ajuntament de Barcelona ha decidit enderrocar la finca Vil·la Urània, l'antiga residència de qui va ser un dels pocs astrònoms de renom que ha donat el país: Josep Comas i Solà. Part dels nombrosos descobriments d'en Comas i Solà d'asteroides i cometes i les seves detallades observacions de Mart, van ser fets des de l'Observatori Fabra, però una bona part es van fer des de la seva finca de Vil·la Urània, on disposava de bons instruments.

Comas i Solà va llegar la seva finca a l'Ajuntament a condició que casa seva es convertís en un observatori popular o un centre cultural, però no sembla que l'Ajuntament hagi estat mai a l'altura. Al local s'hi va instal·lar una escola bressol i després, l'abandó total. He passat unes quantes vegades per davant de la finca, al començament de la Via Augusta i el carrer Saragossa, i sempre l'he vist en un estat lamentable i he pensat qué maco seria poder-la recuperar com mereixeria el nom d'en Comas i Solà; certament amb el creixement de la ciutat, fer-hi un observatori és inviable, però s'hi podrien fer mil altres projectes. Ara, però, sembla que ha arribat el moment de donar-li el cop de gràcia. Novament, una mostra més per part de l'Ajuntament del poc respecte pel patrimoni històric i, en aquest cas, també pel patrimoni científic, cosa de la qual no anem precisament ben servits.

[Foto del bloc Altres Barcelones]
Si es confirma l'enderroc, com diu en Dani Cortijo a Altres Barcelones: «Seria molt injust que tenint avingudes i carrers dedicats a Espartero o el General Prim, que van bombardejar la ciutat, o places i estàtues dedicades a traficants d’esclaus com Antonio López i López, destruíssim el llegat d’un astrònom que va dur el nom de Barcelona a l’espai batejant un petit planeta amb el nom de la nostra ciutat.»