17 d’abril 2009

Arriben els exèrcits de Jaume I

El passat dimecres es va presentar el llibre Els exèrcits de Jaume I, escrit per en F. Xavier Hernàndez, en Xavier Rubio i en Francesc Riart. Amb aquest llibre s'inicia una nova i prometedora col·lecció d'història militar de Catalunya; es tracta de la col·lecció Polemos, de l'editorial Dux.

La col·lecció Polemos s'inicia amb la voluntat de ser l'equivalent en català de les col·leccions de l'editorial Osprey, ben coneguda per qualsevol aficionat a la història militar o als jocs de simulació històrica. En el terreny tan desolat de la historiografia militar catalana, aquesta col·lecció omple un forat que ja era massa gran. A més, amb autors com en F. Xavier Hernàndez, podrà aportar una alenada d'aire fresc, lluny de mitificacions decimonòniques, simples històries de batalletes, anacronismes i idees preconcebudes acceptades acríticament.

La col·lecció s'inicia amb aquest Els exèrcits de Jaume I i seguirà amb un parell de títols cada any. El proper estarà dedicat a La Gloriosa, l'aviació republicana, a Catalunya i, especialment, al seu paper a la Batalla de l'Ebre. Posteriorment estan programats un títol dedicat als fusellers de muntanya dels segles XVII i XVIII i un altre a la marina de guerra catalana medieval. Els esperarem amb impaciència!

Pel que fa al primer títol de la sèrie, en F. X. Hernàndez, en X. Rubio i en F. Riart, amb la col·laboració infogràfica d'en Guillem H. Pongiluppi, ens ofereixen una visió general dels exèrcits de Jaume I. Amb nombroses il·lustracions, basades en la iconografia i la documentació existents, repassen la composició, les tàctiques, la indumentària i la logística dels exèrcits que acompanyaren el rei Jaume I a la conquesta de Mallorca i de València.

Com a comentari al marge, la mateixa imatge de la portada ja ens dóna una idea de la intenció de sacsejar una mica algunes idees preconcebudes sobre el personatge i el seu entorn. Sempre tendim a imaginar-nos el rei en Jaume com un cavaller venerable, com el tenim representat a l'edifici de l'ajuntament de Barcelona, per exemple. I ara ens el presenten com un jovenet amb pinta de bandarra? La cosa s'entén millor quan recordem que durant la conquesta de Mallorca el rei tenia tot just 19 anys i el seu aspecte no devia ser molt diferent.

El llibre, després de repassar l'organització general dels exèrcits feudals a Europa, es centra en els exèrcits catalanoaragonesos que acompanyaren el rei en les conquestes de Mallorca i València, amb extensos i detallats capítols sobre la cavalleria, la infanteria i l'enginyeria militar. També hi ha discussions una mica més breus de la flota i una anàlisi crítica de la iconografia coetània que ens ha arribat. Val a dir que l'apartat d'enginyeria militar és súmmament interessant, amb una anàlisi molt detallada del setge de Ciutat de Mallorca.

Bé, si voleu saber-ne més, compreu el llibre, que val la pena! (penseu que s'acosta Sant Jordi...)

Les imatges són d'en Francesc Riart i en Guillem H. Pongiluppi.

4 comentaris:

Jaume Salvà i Lara ha dit...

Em pareix un llibre molt temptador, o sigui que caurà.

Zavodovski ha dit...

Jaume, quina enveja... tu podràs fer un recorregut in situ per les muralles de Palma, mentre llegeixes el capítol del llibre dedicat al setge de la ciutat i la conquesta de l'illa. Vigila no somiïs massa!

Martí Cabré ha dit...

Me l'apunto!

Sophie Grace ha dit...

This is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your posts, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! Keep up the excellent work. things to do