25 de maig 2007

10 aurigues, 10 quadrigues, 40 cavalls

Devia ser la primavera de 1984. Jo encara no havia fet els 15 anys i els meus estudis s'emmarcaven dins d'allò que abans es coneixia com 1r de BUP (el batxillerat unificat polivalent ja no existeix i jo m'he fet gran...). L'institut havia organitzat unes jornades culturals amb activitats molt diverses i, com bé podeu imaginar, em vaig apuntar al fantàstic taller de jocs de simulació històrica. Hi havia el Civilization i el Circus Maximus d'Avalon Hill i, a més, un tercer joc que ara no recordo.

Vaig jugar als dos primers i, sense cap mena de dubte, aquests van ser els culpables de la meva afició pels wargames i jocs històrics "pesants" (abans, de petit, ja m'agradaven tota mena de jocs de taula). Els patiments de les civilitzacions antigues i totes aquelles quadrigues volant pel circ havien despertat el monstre que vivia al meu interior.

Ara, dos decennis després, en Pablo (des de Heidelberg), en Jordi (el nostre Cavaller Turmeric des de Tarragona) i en Xavi, el Marc i jo (els barcelonins) hem muntat una partideta de Circus Maximus via cyberboard. La cursa promet ser dura i sagnant, amb 10 aurigues lluitant per rebre els honors del guanyador.

Aquí teniu un resum de l'ambientació i els prolegòmens:

Em plau anunciar-vos que ja podem honorar el nostre estimat emperador Constantí I. Avui, 11 de maig de 330 (a qui l'importa un petit retrocés de 1677 anys, eh?), tots celebrem la fundació de la nova capital de l'imperi, Constantinoble. Per aquest motiu, estic convençut que els aurigues aquí presents s'estimaran més morir que no pas perdre aquesta cursa. Sense més preàmbuls:
Llarga vida al Cèsar i gilipolles mitja-nena l'últim!!

Plas, plas, plas... bravo, bravo...

hay pipas, palomitas, cacahuetes, Coca-Cola...

oe, oe, oé...

El circ de Maxenci és ben ple. Deu mil goles criden com una sola veu i els brams de la multitud fan que tothom oblidi per un moment les misèries d'un imperi corrupte i decadent. La plebs entusiamada veu com l'ínclit cònsul Marianus, organitzador d'aquesta cursa, deixa caure la tela blanca (mappa) i els aurigues amb millors reflexes ja han fuetejat els seus cavalls, que surten com un llamp de les carceres i aconsegueixen així uns centímetres d'avantatge...

Les diferents factiones i els seus curatores són:

  • Germanica Superior (GS) Pablo

  • Barcinonensis Urbis Veteris (BUV) Marià

  • Barcinonensis Gratiae et Vulpeculi (BGV) Marc

  • Barcinonensis Cavi situs (BCS) Xavi

  • Tarraconensis Imperialis (TI) Jordi

I els protagonistes, els 10 aurigues:

(GS) Pijus Magnificus: marró, carro normal, cavalls lents
(GS) Michaelus Calceolarius: verd, carro lleuger, cavalls ràpids

(BUV) Marianus Plinius Martinus: blau marí, carro lleuger, cavalls normals
(BUV) Mamurra mentula: blanc, carro normal, cavalls normals

(BGV) Titus Lucretius Carus: blau cel, carro lleuger, cavalls normals, molt resistent
(BGV) Rutilius Claudius Namatianus: blanc-lila, carro pesat, cavalls lents, molt resistent

(BCS) Lucius Desidius: groc, marró, carro lleuger, cavalls ràpids
(BCS) Titus Cecilius: negre, carro normal, cavalls normals

(TI) Iackus Esbudelladorus: morat, carro pesat, cavalls normals
(TI) Kimminus Raikkonnicus Citius Maximus: vermell, carro lleuger, cavalls ràpids

Al final del primer torn, i sense gaire sorpreses (excepte un atac sense conseqüències d'Esbodelladorus contra Marianus), la quadriga groga d'en Lucius Desidius ha agafat uns metres de distància. Però la cosa tot just acaba de començar...




I si algun dia teniu l'oportunitat de jugar en directe amb la meravellosa maqueta del Jordi Roca, us ben asseguro que al·lucinareu! Diumenge passat, vuit afortunats van jugar-hi durant la fira JugarXjugar de Granollers.




(unes fotos estupendes dels amics cordovesos, Sonso i Jesús)

1 comentari:

Tempestari ha dit...

Al llegir la teva iniciació als jocs de taula recordo la meva. Jo tambè vaig començar amb aquests clàssics ara fa una bona pila d'anys: Civilització, Circus Maximus i tambè el Cry Havoc i el Maquiavelli. Sembla ser que abans no en teniem gaires per triar. No com avui dia que hi han més jocs diferents que no pas jugadors.