17 d’abril 2007

Dos wargames que entren pels ulls

Fa poc he rebut, amb pocs dies de diferència, dos nous jocs que tenen en comú un disseny gràfic exquisit, fet amb bon gust i ben acurat.

El primer és Not war but murder, el darrer joc de la revista americana Against the Odds. Es tracta d'un wargame amb el mecanisme d'activació per àrees i per impulsos. La primera impressió, pel que fa a les regles, és que pot resultar un joc força interessant; com correspon a un joc d'una revista les regles no són massa complexes, ni tenen massa excepcions ni casos particulars i sembla que es pot jugar en una tarda. Però si una cosa salta a la vista del joc, és el seu disseny gràfic; el responsable n'és en Craig Grando, que ja ha fet diverses creacions per a Against the Odds. En alguns casos se l'ha criticat perquè ha posat per davant el disseny a la comprensió ràpida de la informació en mapes i fitxes, però en aquest cas crec que ha conseguit combinar-ho perfectament. Tot el disseny té el mateix aire de finals del segle XIX i els counters són especialment atractius, amb un estil que recorda els gravats dels segells antics.

El segon és un wargame clàssic molt més "pesat": Marne 1918 Friedensturm, el primer joc dels francesos d'Hexasim. El primer de tot, sorprèn que amb la quantitat de fato que hi ha, el joc es vengui per 45 euros, que no considero car tenint en compte tot el que ofereixen i el preu habitual dels wargames (estic segur que si el joc el publiqués GMT valdria 60 o 70 euros!). El joc tracta les darreres ofensives alemanyes a la I Guerra Mundial i els contraatacs posteriors aliats, entre juny i agost de 1918. Com en l'anterior, el joc també destaca en l'aspecte gràfic: les fitxes són prou maques però no són cap cosa extraordinària; en canvi el mapa és un dels més ben aconseguits que he vist per a un wargame amb hexàgons, les textures són fantàstiques i tot està cuidat fins a l'últim detall. En definitiva, una gran feina dels nois d'Hexasim... que encara ha de passar, però, la prova de foc d'una partida ;-)


De fons sentim l'ària "Vanne pentita a piangere" de l'oratori Il trionfo dell'Innocenza de l'Antonio Caldara, interpretada per la gran Cecilia Bartoli


2 comentaris:

Tempestari ha dit...

Excel.lent "trailer" del joc Marne 1918 Friedensturm! La música hi escau d'allò més bè: Sembla que s'està preparant una gran tragèdia!

Ruminahui ha dit...

Celebro que t'hagi agradat! I la veritat és que el joc pinta molt bé. Al trailer només es veu l'escenari introductori, que només utilitza una part del mapa i la meitat de les fitxes, més o menys... provar la campanya sencera deu ser èpic!