08 de febrer 2007

Playtesting, playtesting...

Doncs no. No ens hem oblidat del nostre joc, el PatimPatamPatum. De cap de les maneres...
Hi estem treballant per acabar de posar-lo en solfa... en retoquem el mecanisme, millorem la jugabilitat, acabem de pulir-ne els detalls, etc. Vaja, allò que hom pot resumir amb un anglicisme: playtesting. I aquesta és la fase més delicada del procés de disseny d'un joc; perquè tothom pot tenir una idea brillant, però cal fer-la realitat, cal portar-la a la pràctica, donar-li mil-i-una voltes fins que la cosa funcioni perfectament. I que a més sigui divertida... uf, no és gens fàcil! Però farem tot el que calgui perquè algun dia, quan el PPP us arribi a casa, pogueu dir que es tracta d'un joc amb cara i ulls.

Us farem cinc cèntims de la sessió de playtesting que vam tenir, dimecres passat, a ca l'Oriol Comas. Primerament, hem de dir que som uns privilegiats per gaudir del suport i l'ajut de l'Oriol. El joc ha anat millorant en bona part gràcies a les seves aportacions i crítiques constructives. Aquesta vegada ens acompanyava també en Josep (des d'aquí el nostre agraïment per oferir-se com a cobai!). Hi ha coses que ja semblen definitives i intocables, perquè funcionen i ens agraden: el concepte de la força d'entrada (que estableix els valors d'atac-defensa i determina els patumaires que romanen a les places), el sistema de puntuació al final de cada ronda (quan se celebren els salts), etc. D'altra banda, tots quatre vam estar d'acord en dir que cal reduir una mica el rang de valors de les cartes de moviment, la qual cosa farà que l'atzar lligat a la disponibilitat de les cartes sigui menor i, per tant, la capacitat de moviment serà més equitativa entre tots els jugadors. I és que tothom ha de tenir la possibilitat de moure molts patumaires i disputar-se les places. A més, cal retocar les accions d'alguns dels personatges que ara com ara semblen irrellevants i donen poc joc.

Finalment, només dir-vos que la partida va resultar força renyida. Em va agradar particularment el fet que el sistema de puntuació sembla prou equil·librat. Per exemple, malgrat ser clarament l'últim després dels segons salts, en cap moment no vaig sentir que la victòria final fos un objectiu impossible. Crec que, juntament amb una mica de bona sort, si es planifiquen bé els moviments i es concentren els esforços en assolir aquelles places que poden ser decisives per sumar punts i restar-los dels rivals més directes, tot és possible... fins i tot les remuntades èpiques! Vaig aconseguir 57 punts a la tercera (i darrera) ronda de salts, per a un total de 92 punts... i en Josep, el Marc i l'Oriol tots en van sumar 80 i escaig... emocionant!

Al nostre bloc hi anireu trobant tots els avenços en el procés de creació del PPP. Llegiu-nos de tant en tant!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola company,
Disculpa el motiu del missatge, perquè no fa referència al joc PPP ni als jocs de taula.
He arribat al teu bloc, gràcies a un amic entusiasta dels jocs de taula.

M’ha agradat molt el disseny del teu bloc: clar i fet amb bon gust.
El cas és que estic començant a fer un bloc i m’he trobat amb alguns entrebancs.

Si em poguessis donar un cop de mà t’ho agrairia.

1)Sota el títol de les entrades m’apareix
“Etiquetas: Noms de les etiquetes”
M’agrada molt més que aparegui al final de l’entrada, per sota de“Publicado por... 0 comentarios”
2)M’agradaria que “Etiquetas”, “Publicado por”, “Comentarios” pogués aparèixer en català.
3)Gràcies al teu bloc he aconseguit inserir els traductors del gencat (tot i que m’he saltat el tercer pas que diu el gencat perquè no l’entenia). Funcionen! Ara bé, amb la pàgina traduïda no es poden inserir comentaris. (Em penso que a la teva li passa al mateix, no?)

Disculpa l’atreviment, sense coneixer-nos, de preguntar-te tot això. Si m’ho pots respondre fantàstic. Si coneixes alguna adreça on dirigir-me per solucionar aquests problemes també t’ho agrairia.

Gràcies per endavant per la teva paciència.
Ismael

Ruminahui ha dit...

Hola Ismael,

Gràcies per l'interès. Intentaré respondre't. Suposo que fas servir el blogger, com en aquest bloc.

1) i 2) Si vas a "Customize" a la barra de dalt del blogger (en castellà no sé com deu aparèixer, potser "Personalizar") t'apareixen les pestanyes de "Posting, "Settings" i "Template". En aquesta darrera, a la subpestanya "Page elements" t'apareixen els elements que formen el teu bloc. Un d'ells, el principal, és el "Blog Posts", que controla la forma en què apareixen les diferents entrades del bloc. Si cliques a "Edit" veuràs tots aquests textos ("Publicado por...", etc) que pots canviar al teu gust i pots canviar de lloc arossegant amb el ratolí.

3) No, la pàgina traduïda és simplement una "fotocòpia" de l'original, però no és activa pel que fa a serveis extra.

Espero que et serveixi. Si tens cap dubte avisa'ns!

Kumon Maristes "La Immaculada" ha dit...

Hola Ruminahui

He seguit la ruta que m’has dit per fer els canvis pertinents.

Tot anava bé, de fet he pogut canviar en català els noms d’”Etiquetas”, “Publicado por” i “comentarios” sense cap problema.

El problema ha arribat en el moment que he canviat la distribució de les etiquetes, posant-la més a sota com tu la tens. Aparentment tot estava correcte, però no hi ha manera que aconsegueixi veure en pantalla aquesta nova distribució.

No sé si m’he explicat prou bé. Tot ha quedat canviat com jo volia, però a l’hora de guardar els canvis, m’ha canviat els noms al català, però no la distribució (tot i que teòricament m’ho ha permès)

No sé a què pot ser degut.

Igualment moltes gràcies, perquè gràcies a la teva aportació he aconseguit avançar una mica més.

Ismael

Ruminahui ha dit...

Doncs no sé perquè no pots canviar la configuració. En el nostre cas n'hi ha prou d'arrossegar els elements amb el ratolí i col·locar-los allà on vulguis.