23 de maig 2011

Publicar a empentetes

Des de fa una temporada ha començat a entrar amb força això que en anglès anomenen crowdfunding i que en català el Termcat recomana dir-ne micromecenatge. Per si no ho sabeu, es tracta de la cooperació col·lectiva d'un gran nombre de persones, normalment per Internet, que inverteixen diners, sovint cadascú amb una quantitat modesta, per a finançar algun projecte que els interessi. En altres paraules, es tracta que molta gent doni una petita empenteta a un projecte i així, col·lectivament, es pugui arribar a realitzar.

La pàgina inicial de Kickstarter
Una de les webs de micromecenatge més importants, i la que ha tingut més impacte en el món dels jocs de taula, és Kickstarter. Hi podem trobar de tot, des de gàdgets tecnològics a projectes musicals. En el món dels jocs de taula, però, la idea no és nova; ja hi estàvem acostumats amb el sistema, més o menys semblant, de les precomandes. Amb el micromecenatge, però, la cosa funciona un xic diferent: cadascú aporta el que bonament li sembla i, si el projecte finalment es pot finançar, cadascú rebrà el que li correspongui; cada projecte estableix la seva escala d'aportacions i especifica què rebrà el microinversor quan el projecte estigui llest. Per exemple, si es tracta d'un joc de taula, els autors poden establir que si aportes x, rebràs el joc signat per l'autor; si aportes y, rebràs el joc signat per l'autor més una expansió exclusiva; si aportes z rebràs dues còpies del joc, l'expansió i un pòster amb la portada del joc, etc. El punt rellevant, però, és que si després del temps establert (uns 40 dies) el projecte no ha recollit la quantitat de diners mínima sol·licitada, no rep res de res (i els microinversors no paguen res, esclar); només si s'iguala o se supera la quantitat establerta, el projecte rep el finançament. En un àmbit català, potser la web de micromecenatge més destacada és Verkami, gairebé idèntica a Kickstarter. Encara no hi ha jocs de taula entre els seus projectes, però tot és posar-s'hi! Què espereu?

Com ja he dit, en el cas dels jocs de taula, el micromecenatge no és gaire diferent del sistema de precomandes, però més sofisticat, amb més possibilitats i amb un tercer (l'empresa Kickstarter) que s'encarrega de tot el treball pesat. En definitiva, sembla el punt de partida ideal per a un autor que comença, que vulgui autoeditar-se un joc i que no sàpiga d'on treure els diners per començar.


Actualment a Kickstarter hi ha uns quants projectes de jocs de taula i de cartes que semblen prou interessats i ben fets. The Road to Canterbury és un eurogame amb un disseny magnífic basat en els Contes de Canterbury de Chaucer, en què els jugadors han de vendre perdons als peregrins que van a Canterbury, però esclar, per vendre els perdons també han de fer que els peregrins tinguin coses a perdonar, és a dir, els han de fer pecar. Startup Fever és un eurogame de factura encara més clàssica basat en el sorgiment de les empreses puntcom. Finalment, Dark Horse, és un altre euro més o menys clàssic de col·locació de treballadors tipus Caylus, barrejat amb la selecció d'accions mitjançant daus (sistema de moda darrerament amb Troyes o Alien Frontiers).

I n'hi ha força més... doneu-vos-hi una volta i en descobrireu uns quants de ben atractius!

2 comentaris:

aristocrataiobrer ha dit...

Molt interessant el lloc web, no el coneixia. Això de buscar financers és molt nord-americà.

Ruminahui ha dit...

La idea està prou bé, però potser corre el perill de saturar-se de seguida. Hi ha tants projectes que molts poden passar desapercebuts. A Verkami.com (el d'àmbit català) com a mínim encara pots veure'ls tots en un moment.