19 de març 2010

Una nova col·lecció de ciència

L'editorial Rafael Dalmau potser us resultarà familiar pels seus nombrosos títols de temes d'història de Catalunya, i especialment d'història militar (com l'excel·lent Història Militar de Catalunya, en 4 volums o l'estudi ben aviat disponible sobre la Coronela de Barcelona, del nostre amic Xavi Rubio). Doncs fa uns dies, remenant llibres per Abacus, vaig trobar-me amb una nova col·lecció d'aquest editor, però aquesta vegada, i per a la meva sorpresa i alegria, es tracta d'una col·lecció de textos de divulgació científica en català.

La col·lecció es diu «Evoluciona», està impulsada per l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i pretén donar a conèixer les investigacions i les hipòtesis més rellevants i innovadores en el terreny de la recerca sobre l'evolució. Com diu un dels responsables de l'editorial, «els textos estan redactats amb un llenguatge entenedor, alhora compatible amb el màxim rigor científic».


Tots els llibres de la col·lecció són breus, al voltant d'unes 100 pàgines, ideals per una introducció a diversos temes d'evolució. El preu també és prou interessant, ja que sembla que estaran tots al voltant dels 10 euros. No cal dir que ja vaig comprar dos dels tres títols que ja han sortit: L'evolució de Darwin, de Jordi Agustí, i L'evolució del cervell, d'Enric Bufill. L'altre, D'on venim, el deixaré per a una altra visita a la llibreria. El primer, que ja he començat, és una introducció a la teoria de l'evolució, des de les formulacions originals de Darwin fins a les darreres aportacions i novetats en el camp i sembla prou equilibrat entre rigor científic i llenguatge planer i divulgador.

Sens dubte, una gran notícia! Ja tinc ganes de veure els següents títols de la col·lecció.