29 de juny 2009

Spiel des Jahres: tornem-hi!

Ja hi tornem a ser: arriba l'estiu i, de retruc, l'Spiel des Jahres, ja ho sabeu, el premi més prestigiós en el món dels jocs de taula.

Aquest any el premi ha anat a parar a un dels jocs que més soroll han fet des de la fira d'Essen de l'any passat: Dominion, de Donald X. Vaccarino. Es tracta d'un joc de cartes ràpid i dinàmic en què cada jugador ha d'anar construint la seva mà per aconseguir punts al final de la partida, amb un hàbil equilibri entre les cartes que calen per obtenir punts i les que calen per obtenir altres cartes que permetin fer encara més punts.

Entre els finalistes del concurs hi havia altres jocs més típicament Spiel des Jahres, com el Finca o el Fauna d'en Friedemann Friese. Amb el Dominion sembla que l'Spiel es desvia, ni que sigui una mica, de la tendència dels darrers anys de premiar jocs molt familiars. Cal dir que entre els finalistes també hi havia el Pandemic, joc cooperatiu que també hagués estat un guanyador original.

A més de l'Spiel des Jahres, com sempre, també es dóna el Kinderspiel des Jahres, per a jocs infantils, que aquest any ha anat a parar a Das magische Labyrinth.

A vegades també es concedeixen premis especials per a jocs que no entren dins del tipus de joc típic per a l'Spiel (jocs més complexos, jocs de difícil classificació, etc.) i aquest any n'hi ha hagut dos: un per al millor party game que s'ha concedit a Gift Trap i un per a "nous mons lúdics" que ha anat a parar a l'original Space Alert d'en Vlaada Chvátil.