23 de novembre 2008

11 de setembre, finalment!

El passat divendres, 21 de novembre, es va presentar a Barcelona, finalment, l'esperat joc d'en Xavi Rubio i en Francesc Xavier Hernàndez, 11 de setembre. Setge 1714. L'acte es va fer al Memorial 1714, al Fossar de les Moreres, i els dos autors ens van fer una petita xerrada sobre el joc, mentre l'editor, en Xavier Castany, de CatImperium, va explicar una mica les qüestions més comercials i de distribució del producte.

Aquí veieu, d'esquerra a dreta, en Xavier Castany, en Francesc Xavier Hernàndez, en Francesc Riart (creador de les il·lustracions originals) i en Xavi Rubio.


I aquí els teniu, explicant els detalls de la creació del joc:


El joc és un wargame relativament simple (per als estàndards dels wargames), que intenta ser alhora acurat històriament, jugable per a un públic general i prou interessant i complex per a un públic més especialitzat. Amb una producció de bona qualitat i una presentació excel·lent, es tracta d'un wargame de control d'àrees que reprodueix el darrer assalt a la ciutat de Barcelona, la matinada de l'11 de setembre de 1714.

Lluny de voler fer una mena d'història-ficció, el joc busca el rigor històric i, per a això, les condicions de victòria són molt ajustades per a ambdós bàndols i plausibles històricament. El jugador català guanya si evita que el francés arribi a controlar determinats punts clau de Barcelona (pensem que quan es va acordar la rendició dels defensors, les tropes borbòniques no havien penetrat excessivament dins la ciutat). Les unitats militars són les que van participar en l'assalt i la seva disposició i equipament són els correctes segons les darreres recerques (que podeu trobar detallades a l'excel·lent llibre d'en F. X. Hernàndez, Els exèrcits de Catalunya, 1713-1714). Podeu trobar una ressenya més detallada del mecanisme del joc al bloc d'en Martí Cabré, Band of Odders.


Sens dubte és una gran notícia que, finalment, s'hagi publicat un joc d'estratègia sobre l'11 de setembre, episodi que només havia rebut tractament en forma de joc una sola vegada. Quan en altres països qualsevol episodi militar de la seva història ha estat dut als taulers de joc desenes de vegades, a casa nostra, un dels esdeveniments més importants mai no havia rebut un tractament acurat dins del món dels jocs de simulació històrica. Ja era hora! No era normal que pogués comprar cinquanta jocs sobre diversos aspectes de la Guerra Civil Americana (per posar un exemple) i, en canvi, cap del setge de Barcelona, de la Guerra dels Segadors o de la conquesta de Mallorca o de Sardenya. No és ara el moment de fer una reflexió del perquè d'aquesta aversió a reproduir en un joc esdeveniments de la nostra història, però esperem que aquesta iniciativa obri camí, que altres s'hi afegeixin i això permeti normalitzar una mica la situació dels jocs de simulació històrica.

7 comentaris:

Martí Cabré ha dit...

Eps, merci per la cita. Espero fer-ne algun altre apunt més endavant recollint experiències de joc.

Espero que la presentació anés bé. Crec que la feina que està fent en Xavier Hernàndez en la nostra historiografia militar és immensa.

Zavodovski ha dit...

Sant Hexàgon t'escolti, senyor Rumiñahui!

Xavi ha dit...

Merci per la notícia i per venir a la presentació Marc :-).
Ja l'has obert? Espero que t'hagin agradat els components!

Ruminahui ha dit...

Xavi: sí, ja l'he obert :-) Els components estan molt bé, però encara no he tingut temps d'enganxar tots els adhesius a les fitxes. A veure quan el provo!

Anònim ha dit...

Si els francesos tenen el seu risk versió Napoleó nosaltres cada cop ens hi acostem més!

Zavodovski ha dit...

Vullunfestuc,

sense ser un wargame sofisticat, el joc és MOOOOLT més interessant que el tradicional Risk.

Suposo que, a poc a poc, caldrà acostumar el gran públic a consumir aquests productes de simulació.

Zavodovski ha dit...

simulació històrica...