29 d’abril 2008

Almenar, 27 de juliol de 1710

En el comentari d'avui no parlarem de res referent al món els jocs, com és habitual, sinó que anunciarem una novetat editorial del nostre company de moments lúdics i interlúdics, en Xavi Rubio.

En Xavi acaba de publicar el llibre Almenar 1710. Victòria anglesa a Catalunya, una anàlisi detallada de la batalla d'Almenar, a prop de Balaguer, en què les tropes angleses sota el comandament del general James Stanhope, amb una boja càrrega de cavalleria, van capgirar una cadena d'èxits borbònics des de la batalla d'Almansa i van permetre que l'arxiduc Carles tornés a entrar a Madrid. Posteriorment la sort dels austriacistes es giraria com un mitjó en les batalles de Villaviciosa i Brihuega, però això ja és una altra història.

En aquest treball, en Xavi Rubio, que treballa amb el grup de recerca d'en Francesc Xavier Hernàndez, analitza acuradament les fonts bibliogràfiques i cartogràfiques, fa prospeccions sobre el terreny de la batalla i per aclarir-ne diversos aspectes recorre a les eines metodològiques més actuals, com ara l'ús de sistemes d'informació geogràfica (GIS), la teoria de jocs i la teoria de la decisió.

A més del seu valor intrínsec, el llibre d'en Xavi permet començar a omplir un forat de la nostra recerca historiogràfica que, malauradament, s'havia anat fent massa gran. La historiografia catalana ha tendit a donar l'esquena a la història militar, i quan no ho ha fet sempre l'ha atacat amb criteris més aviat antiquats. Aquest nou llibre, que s'afegeix als excel·lents ja publicats per en Francesc Xavier Hernàndez, entre d'altres, contribueix a superar aquesta mancança crònica i, a més, ho fa amb els criteris historiogràfics més actuals. En fi, ara només cal felicitar en Xavi i a tots els seus companys del grup de recerca i a animar-los a seguir publicant!

2 comentaris:

Martí Cabré ha dit...

Excel·lent! Ja caurà a la biblioteca particular...

Ruminahui ha dit...

A veure si la cosa funciona bé i aquesta nova i petita editorial pot seguir el camí amb nous títols d'aquesta col·lecció.