02 de maig 2011

Llibre «publicat»

Ja fa força temps vaig endegar un projecte terminològic amb la gent del grup de traducció cientificotècnica de la Universitat Pompeu Fabra. La cosa tractava de fer un diccionari d'astronomia de posició (la part de l'astronomia que es limita a descriure la posició dels cossos celestes sobre el cel) i centrat en termes d'astronomia antiga i medieval (sí, ja ho sé, especialitzat i minoritari, però a les obres terminològiques ja els passa això, què hi farem, si un és friqui també en la seva feina). Per què? Doncs bé, en primer lloc perquè ens va donar la gana, en segon, perquè no hi havia cap referència en català sobre el tema i, en tercer, perquè la traducció d'uns textos sobre astronomia islàmica medieval que havia de fer per a l'exposició «Mediterraneum» del Fòrum 2004 (ja us ho deia, que feia força temps) ens va donar l'excusa perfecta.

La idea era fer el diccionari i després mirar de publicar-lo. Després de «barallar-me» amistosament amb la gent del Termcat, aquests no van poder assumir el projecte, bàsicament per qüestions de calers, com sempre. El projecte va quedar aparcat al fons del calaix, esperant temps millors. Però fa uns mesos, gràcies a un joc, vaig descobrir això del print on demand a la web LuLu.com. Aquesta web (no és l'única) t'ofereix un servei d'impressió sota demanda, cosa que et permet «publicar» el text que vulguis (potser haurem de redefinir què vol dir publicar), sense haver de passar per una editorial; si ets prou apanyadet amb la composició del text i hi poses una mica de sensibilitat tipogràfica, encara queda millor que algunes edicions «en sèrio» però cutres que trobes a les llibreries; pots escollir una edició en rústica o en tapa dura; pots escollir el tipus de paper i fins i tot tenen un assistent per crear portades i contraportades. T'assignen un ISBN i el teu llibret ja queda a la venda i en pots fer el que vulguis, posar-li el preu que vulguis i fins i tot vendre'l a través d'Amazon.

Total, que se'm va encendre el llumet al cap i immediatament vaig pensar:  «cony, i si ho aprofito per al diccionari? que ja veig que quedarà al calaix tota la vida...». Dit i fet, vaig fer un bon repàs al diccionari, el vaig ampliar una mica, vaig fer una portada acceptable, vaig generar tot el llibre en pdf i ho vaig pujar a LuLu. En mitja hora la cosa ja estava llesta. En fi, que aquí ho teniu (cliqueu-hi a sobre per anar a la pàgina del llibre):

1 comentari:

Soldadets ha dit...

Hola,

soc en Lluís Vilalta, del portal www.wargames.cat i els blocs http://desperta-ferro-ed.blogspot.com/, http://what-if-catalonia.blogspot.com/ i http://soldadets.blogspot.com/.

T'escrivia només perquè he proposat el vostre blog per al "Stylish Blogger Award". Més info a http://soldadets.blogspot.com/2011/05/stylish-blogger-award.html

Salut!
Lluís