16 de maig 2011

Fent de jurat a Granollers...

Fa uns pocs mesos, l'Oriol Comas em va convidar a formar part del jurat del Cinquè Concurs de Creació de Jocs «Ciutat de Granollers». No cal dir que vaig acceptar encantat. En les edicions anteriors del concurs sempre he participat, més o menys intensament, en les fases prèvies de selecció de jocs finalistes, però esclar, formar part del jurat que ha de decidir el guanyador final és molt més impactant.

Finalment, aquest cap de setmana passat, dies 14 i 15 de maig ens vam reunir tots els membres del jurat a l'Hotel Granollers, amb l'Oriol Comas i el Toni Roldán dirigint, organitzant i explicant-nos els jocs. Qui érem? Doncs en Gaëtan Bésieux, director del concurs de jocs de Boulogne-Billancourt, la Nadine Bogner, aficionada als jocs de taula, el Jorge Gómez Arrausi, creador de magnífics jocs abstractes com l'Unlur, el Vicenç Pagès, escriptor, autor d'Els jugadors de whist, la Beatrice Parisi, traductora i divulgadora lúdica, el Màrius Serra, que ja coneixem tots, i la Teresa Serván, propietària de les botigues J de Juegos de Madrid, i jo mateix, esclar.

El jurat, deliberant, diumenge cap a migdia...

Durant aquests dos dies vam provar els 10 jocs finalistes, seleccionats d'entre 40 per diversos grups de jugadors, que els van provar una i altra vegada i han fet una feina tan (o més) difícil que la nostra. Aquests 40 ja havien estat seleccionats d'entre els 161 jocs presentats al concurs. Quins van ser aquests 10 jocs finalistes? Els podeu trobar al bloc de la fira Jugar X Jugar: «Els deu finalistes». I el guanyador? Doncs el guanyador del Cinquè Concurs «Ciutat de Granollers» de Creació de Jocs és:

Oracle Pathways, de Brett Gilbert (Cambridge, Anglaterra). Es tracta d'un joc ràpid i elegant joc en què cal endevinar quines cartes jugaran els altres jugadors a partir d’informacions parcials i esbiaixades. Cartes i un petit tauler per a un joc de bluf molt tàctic.

En Màrius, en Vicenç, la Teresa i jo mateix fent una partida de l'Oracle Pathways.

També vam decidir concedir un accèssit a:

Tránsitos, de Jorge Pradas (Paterna, País Valencià). Un joc de programació, lleugerament modificable sobre la marxa, en què cal ordenar el trànsit a la ciutat de València i on l’important és endreçar la fluïdesa dels cotxes de dia i el descans dels veïns de nit.

En Jorge, en Vicenç, en Gaëtan, la Nadine, la Teresa i jo mateix
jugant al Tránsitos, però no us equivoqueu: és un joc per a dues persones!

El dia 25 de maig es farà una roda de premsa i la presentació dels finalistes i dels guanyadors a l'Ajuntament de Granollers. I evidentment, us convido a passar per la Fira Jugar X Jugar els dies 2-6 de juny perquè proveu tots aquests jocs i valoreu si vam fer una bona elecció. Ah! i el dissabte 4 de juny a les 8 del vespre es lliraran els premis als guanyadors.

Tot el jurat, excepte en Màrius Serra, amb el Tránsitos.

L'experiència de formar part del jurat ha estat magnífica. Hem jugat molt, hem parlat molt i hem rigut molt. Les discussions sobre els jocs, i sobre el món del joc, mentre deliberàvem per decidir el guanyador, han estat molt interessants i enriquidores, amb diferents punts de vista gràcies a les diverses experiències de cadascú amb el joc: professionals i aficionats, creadors i consumidors, venedors i compradors, diferents aproximacions, diferents idees sobre què és millor valorar en un joc, tot per arribar a un resultat final. En fi, només cal felicitar a tots: participants, organitzadors i, evidentment, guanyadors!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Carai, quina enveja!! Poder jugar i jugar amb gent que també s'hi dedica!! El comú dels mortals ens haurem de conformar amb probar-los al racó dels autors...