09 de març 2011

Quarks i cartes

Feia temps que no parlàvem de jocs i ciència, en aquest bloc. Avui hi tornem. I per parlar d'un joc anomenat Quark Matter Card Game - Elementary particles on your own. Creat pels hongaresos Csaba Török, Judit Csörgő i Tamás Csörgő, està disponible en hongarès i en anglès i es tracta d'un conjunt de quatre jocs de cartes en què aquestes són les partícules fonamentals més habituals: tres dels sis quarks: up, down i strange, i quatre dels sis leptons: electró, muó, neutrí electrònic i neutrí muònic, més les seves corresponents antipartícules.


És un joc que val la pena comentar i destacar per dos aspectes que m'agraden:
  1. És el primer joc que conec que utilitza els principis bàsics de conservació dels nombres quàntics per a les regles. Calma, no us espanteu, que no cal saber què és la conservació del nombre bariònic per a jugar-hi, però potser després de jugar-hi ja ho sabreu! En el fons tot plegat és més senzill del que sembla, i en general vol dir que per agafar cartes, descartar-se o el que calgui en cada joc, simplement s'han de seguir les mateixes regles que en les interaccions entre partícules fonamentals. Un exemple: si cal descartar-se d'algunes cartes, només ho podrem fer si amb les cartes que tenim aconseguim la desintegració β d'un neutró (o alguna altra reacció igualment possible). Els jocs en sí no són cap meravella, són jocs força estàndard d'aconseguir col·leccions de cartes o de ser el primer en descartar-se aprofitant combos de cartes. N'hi ha un que pot resultar divertit jugat amb un grup gran: es llencen totes les cartes sobre la taula i cal anar agafant-ne seguint les combinacions posteriors al Big Bang: primer els neutrinos, després parelles leptó-antileptó i finalment grups de quarks formant mesons i barions; tothom juga alhora i cal ser ràpid per identificar i agafar.
  2. El joc s'ofereix en el sistema d'impressió de llibres a demanda (print on demand), en concret a la web www.lulu.com, i el podeu trobar directament aquí. Els serveis d'impressió a demanda són una bona opció per a comercialitzar coses a un preu raonable i poder-hi guanyar uns pocs calerons. Estic d'acord que per a llibres funciona molt bé però que per a jocs la cosa grinyola una mica i només serveix si el teu joc té components només en paper i que es puguin posar com a fulls d'un llibre. En el cas del joc que ens ocupa, les cartes estan impreses a les darreres pàgines del llibre, de manera que les has de retallar per a jugar-hi. Per a un joc de cartes sens dubte seria millor Artscow, per exemple, però en aquest cas els autors han volgut donar preferència al llibret de regles i als textos explicatius que l'acompanyen, que així queden impresos amb qualitat, ben enquadernats i a tot color.
Apa, ja ho veieu, una nova raresa que us portem de les profunditats d'Internet...