03 de maig 2010

Quart concurs «Ciutat de Granollers»: ja tenim guanyador!

Aquest cap de setmana passat es va reunir el jurat del Quart concurs «Ciutat de Granollers» de creació de jocs per decidir qui s'enduria el premi d'entre els 13 finalistes que van arribar a la fase final. Aquest any el jurat estava format per Salvador Alsius, Miquel Barceló, Jordi Deulofeu, Jorge Gómez Arrausi, Mónica López, Beatrice Parisi, Madrona Ramia i Teresa Serván.


Aquests 8 apassionats dels jocs han decidit concedir el premi a (em permeto copiar la descripició de cada joc del bloc de la fira Jugar x Jugar, amb algun comentari meu):

Bzzz!, de Juan Carlos Pérez (Terrassa). Joc familiar, simple i amb diferents estratègies, ambientat en un rusc ple d’abelles que fabriquen mel. Elles saben que l’important és anar a les millors flors a buscar pol·len, i arribar abans que les altres abelles. Una mica de majories, una mica de bluff, una mica de joc dels xinos, tot ben amanit i combinat.


Però, a més, també han concedit un accèssit a:

Curia, de Toni Giménez (Barcelona). Barreja de joc de majories, de cartes amb poders que es poden activar a l'estil Magic i de subhasta amb dret a veto (vetos que circulen permanentment, però donen punts si no els uses). Un joc on et cal pidolar favors als senadors romans. Hi has d’anar preparat, perquè no sempre són prou honestos.


Els altres 12 finalistes, tots ells magnífics jocs, han estat:

Amanites, d'Alain Ollier (La Roche Noire, França). Un joc familiar, ràpid, ambientat en un bosc on hi ha els millors rovellons i més boletaires del que hi caben. De mica en mica saps què hi podràs acabar trobant i no sempre seran bolets!

Bora Bora, de Ludovic Gimet (Saint Just d’Avray, França). Una fascinant barreja de joc de majories i joc de connexió, amb un mecanisme inusual i efectiu: rescabalar l’adversari per les fitxes que li treus quan ocupes territoris.

Dorix, de Loïc Lamy (Aurignac, França). Petit joc abstracte que es juga en un tauler 4x4, on s’aixequen torres de fitxes per fer-les caure sobre les caselles que t’han de fer guanyar. Amb un petit però: no totes les fitxes de la columna són del color que tu vols.

Jukers!, de Brett Gilbert (Cambridge, Gran Bretanya). Joc de cartes en què no saps fins al final si els jòquers t’ajudaran a guanyar o et faran perdre la partida. A més, en cada basa tots els jugadors poden intentar decidir qui la guanya.

Mitos, de Jordi Rossich (Caldes de Malavella, La Selva). Joc abstracte en què les fitxes són dos llargs cordills i les caselles uns claus per només es pot passar una sola vegada. A mida que fas nusos el tauler es va fent petit. Perd qui no pot fer un nus.

Náufragos d'Alberto Corral (Torremolinos, Espanya). Joc cooperatiu on també convé ser una mica egoista. Uns nàufrags arriben a una illa (deserta?) i per sobreviure s’han de preocupar de fer foc, tenir fusta, trobar què menjar, endinsar-se a la selva... Però compte! Si els nàufrags sobreviuen, guanyarà qui hagi escrit el millor diari d'aventures!

Quatre micos, de Toni Serradesanferm (Granollers). La NASA busca un mico realment intel·ligent per enviar-lo a Mart. No cal dir que els jugadors són els micos aspirants a la feina. Han de demostrar que saben trobar determinades combinacions de botons. I fer-ho ràpid.

Rapidos, d'Alain Orban (Nandrin, Bèlgica). Un joc de rapidesa visual. Cal relacionar unes indicacions escrites en un codi no fàcilment identificable per trobar quin tap correspon a quina botella de vi. Frenètic.

San Toribio, de Pere Jaume Cano (La Nucia, Marina Baixa). En una petita illa caribenya, un moviment revolucionari ha pres el poder. Però la nova oposició pensa que no són tan revolucionaris com diuen. I intentaran boicotejar totes les reformes que plantegin.

Star Conquest, de José Carlos de Diego (Saragossa, Espanya). Joc de política, economia i de bastonades entre naus de faccions adversàries al sistema Alfa Centauri. Els teus cònsuls han d’aconseguir anar més ràpids que els altres a explorar els planetes i trobar minerals.

Wall Street, de Nicolas Lieber (Luxemburg). Joc pur de subhastes. Sembla fàcil, fins que veus que unes cartes especials ho poden canviar tot. A més, en una subhasta sempre costa controlar l’emoció de poder-se quedar el que vols, encara que sigui massa car.


Recordem que aquesta edició del concurs ha estat la més multitudinària fins ara: es van rebre 185 jocs (!), dels quals 60 van passar a la segona ronda i, d'aquests, els 13 millors van ser proposats al jurat del concurs perquè n'escollissin el que, al seu parer, és el millor. També ha estat l'edició més internacional, amb 32 de Catalunya, 59 d'Espanya, 61 de França, 10 d'Estats Units, 6 de Bèlgica, 4 de Suïssa i la resta de diversos països, des de Romania fins a la Xina. Ja veieu que aquesta quarta edició ha estat l'explosió definitiva del concurs. Que segueixi així per molts anys!

Com és habitual, els premis del concurs es lliuraran durant el cap de setmana de la Fira de l'Ascensió. En concret, el dissabte 15 de maig, a les 20 h.