21 de gener 2009

Jugant a ser astrònoms

Aquest any en fa exactament 400 que Galileu va utilitzar per primera vegada un telescopi per observar el cel. Després d'això la nostra idea d'on som i qui som mai no va tornar a ser la mateixa. Per això la UNESCO ha declarat el 2009 Any Internacional de l'Astronomia.

Per aquí ja hem comentat més d'una vegada com la recerca científica no deixa de ser un gran joc, un joc en què no es coneixen les regles, que és precisament el que volem trobar (algú ha dit Eleusis? M'havia semblat sentir un crit de l'Oriol Comas...). Per això, com a minúscula contribució a tota aquesta parafernàlia de l'any internacional, anirem comentant, amb periodicitat absolutament irregular, alguns jocs relacionats amb l'astronomia. Certament el panorama no és engrescador. No hi ha pràcticament cap joc que tingui un tema directament astronòmic; ara, jocs de naus espacials, batalles espacials i relacionats amb temes de ciència-ficció, tots els que vulgueu. Haurem de ser una mica flexibles amb què és un joc relacionat amb l'astronomia, doncs.

Per començar, d'aquí a poc us presentarem un joc pràcticament introbable actualment: el Rocket Flight o Lords of the High Frontier, de l'inclassificable Phil Eklund. Només pel fet que el joc utilitza els punts de Lagrange ja mereix ser el primer!

Apa, jugueu molt i mireu cap a amunt, de tant en tant, hi ha moltes coses per veure!


Ah, me n'oblidava... aquest any també en fa 150 de la publicació de L'origen de les espècies de Darwin. Se'ns acumulen els aniversaris...

5 comentaris:

Zavodovski ha dit...

i el 250è aniversari de la mort de George Frideric Händel.

En Händel no era astrònom, però als darrers anys de la seva vida potser va arribar a conèixer un altre alemany que també va emigrar a Londres. Era en Friedrich Wilhelm Herschel, aquest sí astrònom, i també compositor.

:-)

http://www.handelhouse.org/
http://ca.wikipedia.org/wiki/William_Herschel

Ruminahui ha dit...

Herschel... descobridor d'Urà i bon compositor, una combinació ben interessant.

Alguns fragments de les seves simfonies:
http://www.amazon.co.uk/Herschel-Symphonies/dp/B00008NRJ6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=music&qid=1232552899&sr=1-1

Zavodovski ha dit...

I què em dius de l'Observatori Espacial Herschel, destinat a orbitar en el punt de Lagrange L2?
Tot lliga... :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Herschel_Space_Observatory

The Herschel Space Observatory ("Herschel") is a European Space Agency (ESA) mission originally proposed in 1982 by a consortium of European scientists. It is due for launch into orbit sometime in the spring 2009.

The satellite is due to be carried with the Planck satellite into space by an Ariane 5 ECA rocket. It is then meant to enter a Lissajous orbit of 700,000 km diameter around the second Lagrangian point (L2) of the Earth-Sun system, 1.5 million kilometres distant from the Earth.[1] The mission is named after Sir William Herschel, the discoverer of the infrared spectrum with a joint launch cost of €1.1 billion ($1.7 billion).

Amando Suriñach ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Amando Suriñach ha dit...

I posats a recordar aniversaris dir que aquest és l'any Amades,tot celebrant el 50 aniversari de la seva mort.