19 de setembre 2011

Directament de Taiwan...

Habitualment tenim la impressió que la creació de jocs de simulació històrica és un patrimoni gairebé exclusiu dels Estats Units i d'Europa Occidental. En els darrers anys això està canviant: ja fa temps que països de l'est d'Europa comencen a oferir productes de qualitat, mentre que descobrim que al Japó hi ha una rica tradició de creació de wargames (molts dels quals s'estan reeditant per empreses com ara MMP o Decision Games). El que resulta encara més sorprenent és descobrir que a Taiwan comencen a aparèixer amb força jocs de simulació d'una gran qualitat, amb regles tradicionals però amb tocs i girs que els confereixen un plus ben seductor.


En concret m'estic referint a l'editorial Formosa Force Games, que des de febrer de 2010 publica la revista Board Wargame Magazine (que duu sempre un joc encartat), a més d'algun joc de petit format, i està preparant un wargame de gran format sobre la guerra sinojaponesa. El cert és que aquesta petita editorial, amb en Wei Cheng Cheng al capdavant, s'ha fet ja un forat entre la comunitat de jugadors. Jo la vaig descobrir fa cosa d'uns cinc mesos i vaig demanar els tres primers números de la revista, amb els seus corresponents jocs (cal dir que el procés no és senzill i ho vaig fer contactant directament amb en Wei Cheng Cheng mitjançant la BoardGameGeek). La revista i els jocs són en xinès però afortunadament un jugador de Hong Kong va traduint lentament les regles dels jocs a l'anglès. A banda d'això, em va sorprendre la gran qualitat de la revista (pel que fa a l'edició, esclar, el contingut no el puc valorar) i dels components dels jocs que duu encartats.


Què podem dir, doncs, dels jocs? Bé, en primer lloc, que toquen temes prou diferents per interessar tant als fanàtics de conflictes habituals com als cercadors de rareses històriques: des de la Segona Guerra Mundial a la Guerra Civil Xinesa o a l'època dels Tres Regnes a la Xina del segle III. En teniu una llista aquí: Games in Board Wargame Magazine. En els tres primers números que tinc hi ha quatre jocs (el primer número en duia dos) i n'he pogut jugar tres: Bloody Kuningtou: Battle of Kinmen 1949, que recrea un dels darrers episodis de la guerra civil xinesa, 800 Heroes: Defense of Sihang Warehouse, un minijoc (mida postal) d'un mític episodi de la guerra sinojaponesa, el 1937, i Growling Tigers under Siege: Defense of Changde 1943, d'un altre episodi de la mateixa guerra. Sens dubte, el millor dels tres és el darrer, però com que serà reeditat per Battles Magazine en el seu número 7, ja en parlarem un altre dia.

A punt per a jugar 800 Heroes
En canvi, sí que m'agradaria parlar breument del minijoc 800 Heroes: Defense of Sihang Warehouse. És un joc de mida postal, amb només 18 fitxes, a l'estil dels pocket games publicats per Against the Odds, però en la meva opinió força millor que cap dels que ha publicat la revista nord-americana. Es tracta d'un wargame de zones típic, però les unitats es van gastant girant-les un quart de volta, a l'estil dels jocs de blocs de Columbia Games. A més a més el valor que indica en anar girant una unitat no és la seva força, sinó el nombre de vegades que encara pot ser activada en aquell torn. Aquesta idea de girar les fitxes per a indicar les activacions restants encaixa perfectament amb la situació i permet unes partides molt més gratificants que les d'altres minijocs de mida postal, massa limitats per les poques fitxes i un espai molt reduït en el mapa. Encara més: algunes fitxes tenen capacitats especials molt interessants (com per exemple, poder tornar a llençar els daus en un atac i quedar-se amb el millor resultat, cosa que limita el factor atzar).

Últims moments d'una partida...
En definitiva, una manera intel·ligent d'expandir les limitades possibilitats d'aquesta mena de jocs. Ara, segueix sent un minijoc, no hi busqueu grans sofisticacions.

Ja he dit abans que Formosa Force Games està preparant un joc de gran format, amb mapa de grans dimensions i amb capsa. Es tracta d'Everlasting Glory: Chinese War of Resistance 1937-1945, creat per Leonard To. Se suposa que ha de sortir aquest any, però de moment se'n saben ben poques coses. Atmbé se suposa que es pot fer una precomanda, enviant un correu directament a l'editorial o a en Wei Cheng Cheng, però tot queda una mica boirós (jo vaig enviar el correu però encara no sé si el van rebre i si han registrat la meva precomanda, malgrat haver enviat alguns correus més per aclarir la cosa).

The Everlasting Glory, el futur primer joc de
gran format de Formosa Force Games, sobre la Guerra Sinojaponesa